pomarancna-torta

Pomarančna torta z jogurtom in maskarponejem

 

Sestavine

    • Model premera 30 cm / 28 cm

Biskvit:

    • 50 g margarine
    • 3 jajca
    • 150 g sladkorja
    • 100 g moke
    • 3 žlice vode
    • ½ zavitka pecilnega praška

Krhko testo:

    • 100 g margarine
    • 150 g moke
    • 40 g sladkorja
    • 1 beljak
    • ščepec soli

Krema:

    • 7 pomaranč
    • 8 listov želatine
    • 125 g sladkorja v prahu
    • 300 g jogurta
    • 300 g sir maskarpone
    • 4 žlice sadnega likerja ali maraskina
    • 6 dl pomarančnega soka
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 90 g pomarančne ali marelične marmelade
    • 3 liste želatine za preliv

Dekoracija:

  • 250 ml sladke smetane

Priprava

Sestavine za krhko testo na hitro zgnetemo in damo za 30 minut v hladilnik. Testo razvaljamo v krog premera modela za torto. Položimo v tortni model in pečemo pri 180°C, 10 minut. Med peko pripravimo biskvitno testo. Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg. Rumenjake in vodo stepemo, primešamo raztopljeno margarino in moko, v katero smo zamešali pecilni prašek. Dodamo še polovico snega in narahlo zmešamo. Dodamo še preostali sneg in premešamo. Stresemo v pripravljen pomaščen tortni model in pečemo 20 minut pri 180°C. Ohladimo in prerežemo na pol.

Liste želatine namočimo v mrzli vodi. Pomaranče olupimo, odstranimo notranjo belo kožico in narežemo na rezine. Gladko razmešamo maskarpone, liker, sladkor in jogurt. Smetano stepemo. Namočeno želatino ožamemo in razpustimo z 1 dl pomarančnega soka v mikrovalovki oz. nad soparo. Vlijemo v 2 dl pomarančnega soka in premešamo. Dodamo k jogurtovi mešanici, narahlo primešamo stepeno smetano.

Krhko testo položimo v tortni model, premažemo s segreto marmelado, nanjo pa položimo en del biskvita, obložimo z rezinami pomaranč in prelijemo s kremo. Približno 1,5 dl kreme pustimo za zadnjo plast. Na kremo položimo drugi del biskvita, ki ga pokapamo s pomarančnim sokom. In prelijemo s preostankom kreme, poravnamo ter postavimo za najmanj dve uri v hladilnik.
Želatino namočimo, razpustimo in razmešamo v 3 dl pomarančnega soka. Zgornjo plast obložimo s preostankom pomaranč in prelijemo s pripravljenim prelivom. Postavimo še za eno uro v hladilnik. Torto vzamemo iz hladilnika in okrasimo s stepeno sladko smetano.




Poskusite tudi:
novo

Krompirjev golaž s papriko

Metuljčki z brokolijem in lososom



Iskanje po receptih


Iskanje po izdelkih